Üzemeltető: Blogger.

Q10-koenzim

A Q10-koenzim egy létfontosságú fehérje, amely a sejtek energiáját szolgáltató mitokondriumok működéséhez szükséges. Nélkülözhetetlen a sejtek energiatermeléséhez, ezáltal hozzájárul az általános erőnlét megtartásához. A sejteket károsító szabadgyökök elleni küzdelemben is fontos szerepe van. A különböző anyagcsere-folyamatokban agresszív oxigénkötések keletkezhetnek,  ha ezek koncentrációja átlépi az egészséges mértéket, akkor beszélünk oxidatív stresszről. A Q10-koenzim semlegesíti a szabadgyököket. Harmadik feladata pedig, hogy gondoskodjon a sejtmembrán stabilizálásáról. Hatékony molekula a sejtszintű oxidatív károsító hatások kivédésében. Állatkísérletekben jelentős mértékben hozzájárult az immunrendszer megfelelő működéséhez, és ellenállóbbá tette az állati szervezetet a fertőzésekkel szemben.
A Q10-koenzim  olyan vegyület, melyet a szervezet saját maga is előállít, de táplálékainkból is hozzájuthatunk. A kor előrehaladtával a szervezet egyre kevesebb koenzimet termel. A Q10-konzimet tartalmazó élelmiszerek fogyasztásával ez a csökkenés kiegyenlíthető. Nagyobb mennyiséget tartalmaz ebből a hasznos anyagból a hal (főleg a szardínia), a húsok, a szárnyasok, az olívaolaj, a szójabab, a diófélék, a mandula, az olajos magvak, a spenót és a brokkoli.
A Q10-koenzim hiánya az energia-háztartás felborulásához, a szervezet legkülönbözőbb működési rendellenességeihez vezet. Ez történik már akkor is, ha a Q10 normálisnak mondható mennyisége csupán 25 százalékkal csökken a testünkben. Ha nincs elegendő Q10-koenzim a szervezetünkben,akkor szív- és keringési elégtelenség következhet be, magas vérnyomás és számos más betegség alakulhat ki.
A kombucha-tea rendszeres fogyasztása jelentősen emeli a szervezet Q10-koenzim szintjét.

Read more...

A kombucha elnevezései

A kombucha gombának és a belőle erjesztett italnak számtalan neve van. Közülük talán legismertebb a kirgiz tea. Ez az elnevezés onnan ered, hogy egy japán hölgy kb. 60 évvel ezelőtt Kirgíziába látogatott, és megdöbbentette, hogy milyen sok, 100 évnél idősebb ember él ott. Még inkább meglepte, hogy a 80 év feletti asszonyok arcán is alig látott ráncot. Megpróbálta a titkot megfejteni, és ennek során feltűnt neki, hogy szinte minden házban (fiatalok és öregek egyaránt) naponta legalább 3 dl kombucha teát fogyasztottak. 
Az első feljegyzések az italról Kínából az időszámításunk előtti 221-ből ismeretesek, ahol "Mennyei teaként", sőt "Az örök élet itala"-ként említik. 
További elnevezései: Isteni gomba, mandzsúriai kombucha gomba, kirgiz tea, hősgomba, köszvénymedúza, hosszú élet gombája, csodagomba, teagomba, gombabor, Kombuchal, Gerbstoffe, Combucha, Kum-Cha, Fungus japonicas, Fungojapon, Indo-Japanese tea fungus, Pichia fermentans, Cembuya orientalis, Combuchu, Tschambucco, Volga spring, Mo-gu, Champignon de longue vie, Tea kvas, Teakwass, Kwassan, Kargasok, Kocha kinoko.

Read more...

Mi hat a kombuchában?

Milyen hatóanyagokat találunk a kombucha-italban?
A cukros teában a teagomba hatására erjedési és oxidációs folyamatok indulnak be, egymásután és egymás mellett bonyolult reakciók (asszimilációs és disszimilációs folyamatok) játszódnak le. A  teagomba az ital érlelődése során értékes anyagokat állít elő, melyek belekerülnek az italba.
Az összetevők a következők:
Glükoronsav, hyaluronsav, uzninsav, jobbra forgató (L+) tejsav, borkősav, borostyánkősav, tartársav, citromsav, dextrogyral, chondroitin-szulfát.
Vitaminok: B1, B2, B3, B6, B12 és C, D, E, K vitamin, valamint folsav.
Nyomelemek: vas, nátrium, mangán, magnézium, réz, cink.
Enzimek: invertáz, amiláz.
Aminosavak,  antibiotikus anyagok és egy kis mennyiségű alkohol. Az alkoholtartalom átlagosan 0,5 %.
Rendszeres fogyasztása jelentősen emeli a szervezet Q10 -koenzim szintjét.
Kis mennyiségben koffein és egyszerű cukrok, ez utóbbiak mennyisége a teaitalban 3% körüli.
Az érés során szénsav keletkezik, ami az italnak kellemes, üdítő jelleget ad.
A kombucha összetevői a szervezet egészére hatnak. Az anyagcserére gyakorolt jótékony hatásként  a sejtmembránokban a normális állapotot mellékhatások nélkül állítják helyre, ezáltal a jó közérzetet elősegítik. 

Read more...

A kombucha hatása

Mire jó a kombucha?
Sokrétű hatása három fő csoportban foglalható össze: helyreállítja a bélflórát, javítja a vérkeringést és segít a stressz oldásában.
Fő felhasználási területei: méregtelenítés, salakanyagok kiürítése, sejtek erősítése, a belső sav-bázis egyensúly szabályozása, az immunrendszer erősítése, anyagcsere harmonizálása, reumatikus panaszok, emésztési panaszok (enyhe hashajtó hatás), migrén, a bélflóra szabályozása, antibiotikus hatás.
Hatásai részletesen:
1. Rendszeres fogyasztása meghosszabítja az életkort.
2. Csökkenti a ráncok képződését, tompítja a bőrön lévő pigment foltokat (májfoltokat).
3. Megelőzi a rák kialakulását, a papayás kombucha segíti a rák gyógyulását.
4. Gyógyítja az izületi gyulladást, enyhíti az izomfájdalmakat.
5. Normál értéken stabilizálja a vérnyomást, állandó jó közérzetet és alvást biztosít. Oldja a stresszt.
6. Gyógyítja a székrekedést, megállítja a fertőző hasmenést, gyógyítja az aranyeret, a vastagbél gyulladást, gyomoridegességet, a gyomorrontást, a vékony- és vastagbelek gyulladásait.
7. Tisztítja a vért, erősíti a vesét. Segít a máj és az epehólyag hatékony működésében. Oldja az epe- és veseköveket.
8. Segít kiűríteni a húgysavat, segít a köszvényen.
9. Csökkenti a koleszterint és rugalmassá teszi a vénákat, artériákat. Gyógyítja az érszűkületet. Enyhíti az érgyulladás fájdalmait.
10. Segít a súlycsökkenésben, a zsírszövetek lebontásában. Testépítőknél, sportolóknál az izomtónus növekedése mellett fogyás érhető el. Intenzív sporttevékenységnél kifejezetten ajánlott.
11. Gyógyítja a prosztatagyulladást, megerősíti a szexuális potenciált.
12. Segít a glükozszint stabilizálásában és lassítja a vércukor hirtelen esését a cukorbetegeknél.
13. Segít az immunrendszer gyengeségéből adódó betegségeken, így például az allergián.
14. Az AIDS-es betegek hátralévő életkorát megnöveli.
15. Enyhíti a torokgyulladást, asztmás köhögést.
16. Enyhíti a menopauzát, csökkenti a hőhullámokat.
17. Csökkenti a lábizzadást.
18. Gyógyítja a szürkehályogot, a szemlencsén lévő egyéb képződményeket.
19. Kezeli az ekcémát, gyógyító hatása van a bárányhimlőre és a pikkelysömörre. A bőrön lévő kiütésekre külsőleg is használják a teát. Gyógyítja a keléseket, hólyagos fertőzéseket.
20. Természetes antibiotikus hatású.
21. Méregtelenít. Kioldja és kémiailag megköti a májból és a testnedvekből felszabaduló mérgeket.
22. Erősen növeli a vegyi anyagokkal szembeni ellenállóképességet.
23. Csökkenti az ödémát és a megduzzadt lábat leapasztja.
24. Kezeli és megelőzi a Candidát.
25. Kiirtja a szervezetből az élősködőket.
26. Egészséges embernél jobb közérzetet, nagyobb szellemi teljesítményt, fizikai erőnlétet biztosít.
27. Meglepő hatása van a fejbőrre: megakadályozza a kopaszodást, elősegíti az erősebb hajszálak kialakulását, valamint visszaszínezi az ősz hajszálakat, gyorsabb a haj növekedése.
28. Elősegíti a csontképződést, enyhíti a töréses és zúzódásos fájdalmakat. Mellékhatás: körmök gyorsabb növekedése, erősödése.
29. Csökkenti a véralkohol-szintet. Megszünteti a másnaposságot, segítségével gyógyítható az alkoholfüggőség.

Read more...

Mennyi kombucha-teát igyunk?

Általában naponta három pohár (kb. 1 deciliter) italt fogyasztása ajánlott - az elsőt üres gyomorral reggel, a másodikat ebéd után, a harmadikat pedig röviddel lefekvés előtt. A kombucha kúra kezdetén, amíg szervezetünk hozzá nem szokik, célszerű kisebb adagokkal kezdeni, azonban pár nap szoktatás után már fogyasztható az ajánlott mennyiség, sőt nyugodtan túl is lehet lépni. Nincs felső határa  a fogyaszthatóságnak, akár 1-2 litert is megihatunk naponta.
Mennyi ideig célszerű fogyasztani a kombuchát, és miként: folyamatosan, vagy kúraszerűen? Egyes vélemények szerint semmit sem jó túl sokáig használni, mivel szervezetünk hozzászokik, és gyengül a kívánt hatás.
A kúraszerű fogyasztás esetén:
  • Akik jobb közérzetre vágynak és a szervezet méregtelenítését szeretnék elérni, azoknak egy három hetes programot ajánlunk 2 dl tea napi fogyasztásával. Egy hetes szünet után ezt újra lehet kezdeni.
  • Ha konkrét betegséget akarunk kezelni, napi 3x1 dl-t ajánlunk és a javasolt időszak 3-6 hónap. 1 hónap szünetet követően újra kezdhetjük a kúrát.

Read more...

A kombucha-gomba élettartama

Ha jól kezeljük a gombát, akkor nagyon sokáig... tulajdonképpen örökké él. A felszínen oxigén segítségével állandóan új, vékony réteget képez, és alul pedig elhal. Megfelelően kezelve a gombát,  egy egészséges ajándék, melyet egyik generáció a másiktól örökölhet, ugyanúgy, mint ahogyan ez évezredekkel ezelőtt azokban az országokban történt, ahonnan a gomba származik. Mint minden élő dologgal, így a kombuchával is előfordulhat, hogy veszít értékes tulajdonságaiból, vagy elpusztul. Ezért ajánlatos, hogy mindig tartsunk a hűtőszekrényben egy tartalékgombát, amelyet ilyen esetekben felhasználhatunk. Azt a gombát, melyet ilyen célokra tartalékolunk, válasszuk le az egészséges gombáról, mégpedig egy olyanról, amellyel az erjesztési folyamat alatt nagyon elégedettek voltunk, majd negyed liternyi kombucha-teába tegyük és ez esetben légmentesen zárjuk le.

Read more...

A kombucha-tea elkészítése

A kombucha-italt mindenki saját maga elkészítheti otthon. Mivel a gomba állandóan növekszik, csupán egyetlen teagomba darabbal el lehet kezdeni. Már ősidők óta a háztartásokban készítik a kombucha-teát, a gombát az egyik család adja a másiknak.
A kombucha-ital elkészítésének menete a következő
1. Forraljunk vizet, főzzünk teát, literenként 2 db teafiltert (2 teáskanál - kb. 5 g) felhasználva .  Zöld, vagy fekete teát is használhatunk.
3. Tegyünk bele literenként ~100 gramm (~5 evőkanál) cukrot - ezzel „táplálkozik” a kombucha, tehát minél tovább erjed majd a tea, annál kevesebb cukor marad benne.
4. Hagyjuk a cukrozott teát legalább 20-25 Celsius fokosra hűlni - a kultúra elpusztulhat a túl meleg tápoldatban.
5. A kihűlt cukros teát öntsük egy üveg-, porcelán-, mázzal bevont agyag- vagy rozsdamentes acéledénybe. Kerüljük a nem rozsdamentes acélból készült edény használatát, mert az erjedési folyamat során keletkező savak a fémmel reakcióba léphetnek. Az üveg a legjobb.
6.  Adjuk a teához a kombucha-gombát, valamint a tápoldat kb. 10%-át kitevő kész kombuchaitalt.
7. Fedjük le egy JÓL SZELLŐZŐ konyharuhával vagy papírtölővel, majd rögzítsük! Ez távol tartja a muslincákat, a port stb...
A kombucha-ital erjesztése hőmérséklettől függően 8 - 12 napig tarthat. A  kultúrának viszonylag meleg helyre van szüksége az erjedési folyamat ideális lezajlásához, a hőmérséklet nem eshet 20° Celsius alá és nem emelkedhet 30° Celsius fölé. Az ideális a 23°-27° közötti hőmérséklet. Fény nem feltétlenül szükséges, a kultúra sötétben is dolgozik, sőt az erős, közvetlen napfény káros is lehet. Abban a helyiségben, ahol a gombát erjesztjük, kerüljük a dohányzást, mivel ez a gomba károsodásához, illetve elpusztulásához vezethet. 8-10 nap elteltével tiszta kézzel kiemeljük a gombát, leszűrjük az italt és üvegekbe töltjük, ezután hűtőszekrényben tároljuk. Hűtés nélkül túl gyorsan megsavanyodik.
A gombát azonnal ismét felhasználhatjuk. A kultúra felületén új gomba képződik a kombuchaital beérése alatt, ezt leválaszthatjuk, és ezután már a régi és az új gombával párhuzamosan erjeszthetünk teát. Ha ugyanazon a napon nem használjuk fel a gombát, akkor egy kevés itallal légmentesen lezárt üvegben hűtőszekrényben hosszabb ideig is tárolhatjuk.
Íme két video, mely a kombuchatea elkészítésének menetét részletesen bemutatja:

Read more...
kombucha, kombucha-ital, kombucha-tea, kombucha-gomba, méregtelenítés, lúgosítás, immunrendszer-erősítés, anyagcsere-harmonizálás, emésztés-javítás, bélflóra-szabályozás
Copyright © 2013-2018.Kombucha.

  © Blogger template Foam by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP